Witaj w wyszukiwarce ofert z Twojej okolicy. Wybierz KWADRAT widoczny u góry mapy, zaznacz lokalizację i zaakceptuj wybór poprzez OK. Poręczna ŁAPKA pozwala na przesuwanie obszaru, a suwak z lewej strony przybliża lub oddala mapę. Powrót do tradycyjnej wyszukiwarki możliwy jest poprzez UKRYJ OBSZAR NA MAPIE.

Kontrola jakości - inne, pozostałe oferty pracy - ogłoszenia znajdzto.pl (0)

Witaj w wyszukiwarce ofert z Twojej okolicy. Wybierz KWADRAT widoczny u góry mapy, zaznacz lokalizację i zaakceptuj wybór poprzez OK. Poręczna ŁAPKA pozwala na przesuwanie obszaru, a suwak z lewej strony przybliża lub oddala mapę. Powrót do tradycyjnej wyszukiwarki możliwy jest poprzez UKRYJ OBSZAR NA MAPIE.

Nie znaleźliśmy ogłoszeń spełniających Twoje kryteria. Możesz jednak:

Miejscowości Województwa
Zobacz ogłoszenia z działu KONTROLA JAKOŚCI - INNE z województw: Zobacz ogłoszenia z działu KONTROLA JAKOŚCI - INNE z miast:

Kontrola jakości w produkcji żywności


W sytuacji dużej różnorodności i dostępności produktów spożywczych różnego rodzaju pojawia się pytanie, kto sprawuje kontrolę nad bezpieczeństwem i jakością produkowanej żywności.


W Polsce funkcjonują dwa systemy kontroli produkcji żywności – system wewnętrzny i zewnętrzny. Nadzorem nad wszystkimi procesami związanymi z produkcją żywności zajmują się specjaliści ds. kontroli jakości. Kontrola wewnętrzna w zakładzie produkcyjnym opiera się na zasadach zależnych od producenta, w szczególności zaś uwzględnia ona Zasady Dobrej Praktyki Produkcyjnej – GMP, Zasady Dobrej Praktyki Higienicznej – GHP, System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli – HACCP, a także normy ISO 9000. System kontroli zewnętrznej natomiast sprawowany jest już przez specjalne organy urzędowej kontroli żywności. Zasady, na których opiera się kontrola jakości produkowanej żywności, zostały stworzone z myślą o bezpieczeństwie i przestrzeganiu zasad higieny w procesie wytwarzania żywności oraz zapewnienia produktom wymaganej jakości. Mimo iż w Polsce żywność kontrolowana jest przez kilka instytucji państwowych, to największą odpowiedzialność ponosi producent i to on odpowiada za oferowany produkt. Producent musi zadbać więc o to, aby w szeregach firmy zatrudniani byli specjaliści odpowiedzialni za sprawowanie kontroli nad poprawnością przebiegu procesów produkcyjnych. Przede wszystkim chodzi o przestrzeganie zasad higieny na każdym etapie wytwarzania, w tym kontrola higieny pomieszczeń, maszyn czy nadzór nad harmonogramem badań lekarskich. Zasady GMP obejmują warunki, które należy spełniać, aby produkcja żywności odbywała się w warunkach gwarantujących odpowiednią jakość zdrowotną i bezpieczeństwo. System HACCP z kolei odpowiada za monitoring zagrożeń, które mogą pojawić się w czasie produkcji, np. dostęp substancji chemicznych, biologicznych, warunki składowania żywności i dalszego transportu. Specjaliści ds. jakości muszą także prowadzić dokumentację z przeprowadzanych kontroli wewnętrznych, sporządzać analizy i raporty i w razie potrzeby przedstawić je organom kontroli zewnętrznej.




Proszę czekać - ładowanie treści...